Een up-to-date website scoort beter in zoekmachines! Sowieso wil je je bezoekers natuurlijk de beste ervaring bieden en helpen. Genoeg redenen om regelmatig je website te onderhouden. Weet je niet waar te beginnen? Als je iedere maand een stukje doet, blijft het overzichtelijk en behapbaar. Neem bijvoorbeeld iedere tweede maandag van de maand tijd om op te ruimen; de #2emaandagvandemaandopruiming. Zo is in januari de ‘Home-pagina‘ onder handen genomen. In februari hebben we aandacht besteed aan de overige pagina’s op je website. En in maart ging onze aandacht volledig uit naar de ‘linken‘ op je pagina. In april staan de media op de planning voor de grote opruiming.
Liever luisteren? Dat kan.
Je kunt het audiobestand ook downloaden om onderweg te beluisteren.
Lees anders onder de geluidsopname verder.
Wat bedoelen we met ‘media’
Op de meeste websites staan (linken naar) diverse media. Hieronder verstaan we natuurlijk afbeeldingen (visuals), foto’s en video’s, maar ook documenten.
Over het algemeen staan de foto’s en afbeeldingen echt óp de website. Video’s worden vaak geplaatst met een link naar bijvoorbeeld YouTube of Vimeo. Documenten zijn vaak pas te downloaden voor bezoekers na het achterlaten van bijvoorbeeld hun e-mailadres. Deze vragen dus allemaal hun eigen manier van up-to-date houden en opruimen.
Opruiming foto’s en afbeeldingen
Laten we beginnen met de foto’s en afbeeldingen. Visuals zeggen meer dan 1.000 woorden. Maar, dan moeten ze wel kloppen, duidelijk zijn en toegevoegde waarde hebben. Een foto van bijvoorbeeld een mooie jurk voegt waarschijnlijk weinig toe aan je website over boormachines ;-).
Stap 1 hierin is dan ook om kritisch naar de foto’s en afbeeldingen op je website te kijken. Vervullen ze inderdaad een functie? Hebben ze toegevoegde waarde? Laten ze zien waar jouw bedrijf voor staat? En heel belangrijk; kloppen ze nog? Een foto van de Twin Towers in New York heeft een hele andere lading gekregen sinds de aanslagen van 11 september 2001.
Mocht je voor een visual één van bovenstaande vragen met ‘nee’ beantwoord hebben, dan moet die wellicht aangepast worden.
Wisseling van de wacht
Iets om over na de denken is ook; wil je regelmatig je foto’s wisselen? Het kan zijn dat je bijvoorbeeld per seizoen een andere uitstraling op je website wilt. Zet dan in je agenda dat ze weer aangepast moeten worden.
Media aanpassen aan het seizoen is een leuk idee, maar vraagt wel extra onderhoud.
Vergeet overigens niet om de afbeeldingen die je niet meer gebruikt ook daadwerkelijk uit je bibliotheek in je CMS te verwijderen. Afbeeldingen die niet gebruikt worden, verzwaren je website ongemerkt toch.
ALT-wattus?
Iedere media kun, nee ‘moet’, je voorzien van een alt-tekst. Met een alt-tekst beschrijf je een afbeelding. Voor gebruikers met een visuele beperking wordt deze alt-tekst bijvoorbeeld voorgelezen. Maar ook zoekmachines zoals Google begrijpen dan waar de afbeelding over gaat. De alt-tekst gaat dus in de eerste plaats om toegankelijkheid. En aangezien zoekmachines veel waarde hechten aan toegankelijkheid, is de alt-tekst ook goed voor je zoekresultaten. Zorg dus dat alle media een duidelijke beschrijvende alt-tekst hebben. Probeer hier niet je zoekwoorden in te ‘verstoppen’, maar zorg dat ook deze alt-tekst iets toevoegt aan je website.
Een snelle website scoort beter
Op een website hoeven media over het algemeen geen hoge kwaliteit te hebben; het scherm waarop gekeken wordt bepaalt de scherpte van de afbeelding. Het is aan te raden geen hele grote bestanden op de website te plaatsen. Grote bestanden vertragen het laden van de website. De snelheid waarmee je website laadt (op desktop en mobiel) is zeer belangrijk voor de score in de zoekresultaten en de beleving van je bezoekers. Deze snelheid kun je bijvoorbeeld controleren met Google PageSpeed Insights. Een extra opruimtip deze maand is dan ook; Comprimeer (compact maken/verkleinen) bestanden altijd voordat je ze op de website plaatst. Werk je in WordPress? Dan zijn er diverse plugins die dit automatisch voor je doen. Ikzelf werk bijvoorbeeld met de plugin van TinyPNG. Werk je niet met WordPress? Dan is TinyPNG te gebruiken in de browser.
Geen dubbele
Gebruik je een bepaalde afbeelding vaker op je website? Zet deze dan maar 1 keer in je media-bibliotheek. Op deze manier maak je je bibliotheek niet onnodig groot en onoverzichtelijk.
LET OP: de ALT-tekst hangt aan de afbeelding en kun je dus niet per pagina waar je deze gebruikt aanpassen.
Welk formaat?
Indien je al bij het maken van je afbeeldingen rekening houdt met de afmetingen, is comprimeren wellicht helemaal niet nodig. Maar welke formaten moet je dan aanhouden en in welk bestandsformat moet je ze opslaan?
Voor een beeldvullende afbeelding, zoals bijvoorbeeld een header, is het goed om een formaat van ongeveer 2.000 tot 1.600 pixels (px) aan te houden (en maximaal 500 kB). Hoeft een afbeelding niet beeldvullend te zijn, dan kan dat naar rato verkleind worden. Bedenk vooraf of je een foto liggend, staand of vierkant wilt publiceren. Het is beter om dit aan te passen voordat je de foto op de website plaatst. Blijf overigens altijd zelf achteraf controleren of de kwaliteit inderdaad aan jouw eisen voldoet. Maar bedenk hier echt; meer is niet altijd beter!
Welk format?
Dan is er nog een verschil in bestandsformat (bestandstype). Voor afbeeldingen heb je vaak de keuze tussen’.jpg’ en ‘.png’. Heb je een afbeelding met een transparante achtergrond? Dan moet je kiezen voor een ‘.png’ afbeelding. In alle andere gevallen is ‘.jpg’ de beste keuze. Deze laatste afbeeldingen zijn kleiner zonder veel in te leveren op de kwaliteit.
N.B.: voor bijvoorbeeld Facebook of Instagram wordt wel weer ‘.png’ aangeraden.
.jpg voor website, .png voor sociale media
Video’s
Het advies is om video’s niet echt op je website te uploaden. Een link naar waar de video te vinden is op bijvoorbeeld YouTube of Vimeo heeft veel voordelen. Denk hierbij aan de snelheid van je website, maar ook het (hogere) aantal views wat je krijgt op je kanaal.
Maar, alleen omdat ze niet écht op je website staan, wil nog niet zeggen dat je ze niet up-to-date hoeft te houden. Ook video’s moeten toegevoegde waarde hebben en nog kloppen. Bekijk dus ook je video’s regelmatig kritisch en verwijder of vervang ze indien nodig.
Documenten
Tenslotte de documenten. Hebben jullie documenten op de website staan? Ook deze moeten altijd toegevoegde waarde blijven houden en natuurlijk kloppend zijn. Houd dus ook van je documenten bij waar ze over gaan en of ze nog kloppen. Vervang of verwijder ook documenten indien nodig.
Vaak zijn documenten bereikbaar via een link naar het document binnen je media en worden ze niet daadwerkelijk op de pagina geplaatst.
Bestandsnamen media
En nog een laatste belangrijke tip (die eigenlijk helemaal aan het begin van de opruiming hoort); zorg dat alle media een logische (beschrijvende) naam hebben!
Tip: geef je bestand een logische naam
Hiermee bedoelen we dus dat je een foto die je gemaakt hebt niet op je website zet met de naam ‘IMG-368.jpg’ die de afbeelding vanuit je fototoestel wellicht heeft gekregen. Net als de ALT-tekst, helpt ook een bestandsnaam voor een betere vindbaarheid. Erg belangrijk dus om die, voordat je hem up-load naar je website, een logische naam te geven.