De tweede maandag in februari gaan we weer verder met de opruiming van je website. Vandaag is het ‘#CleanOutYourComputerDay; Een mooi moment om je computer, zowel aan de binnen- als buitenkant, eens goed schoon te maken. Maar ook een moment voor de opruiming van je webpagina’s.

Liever luisteren? Dat kan.
Lees anders onder de geluidsopname verder.

Je computer schoonmaken

Hardware

Het schoonmaken van de hardware (buitenkant) laat ik over aan schoonmakers ;-). Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden om je hardware schoon te maken. Dus mocht je er tijd voor hebben; succes. In een aantal gevallen wordt je computer hier overigens nog sneller van ook.


Bestanden en software

Voor het opruimen van de ‘binnenkant’ van je computer heb ik wel een aantal tips. Bekijk via je verkenner al je bestanden en programma’s eens goed:

โˆš Reorganiseer je mappen en bestanden. Wellicht is het overzichtelijk om per jaar een map te maken voor de verschillende onderwerpen. Op die manier behoud je het overzicht en zie je in een oogopslag wat oude bestanden zijn;

โˆš Verwijder je ‘junk files’, je ongewenste bestanden. Wat staat er bijvoorbeeld allemaal onder ‘downloads’ of op je bureaublad. Verwijder wat je niet meer gebruikt of terug hoeft te kunnen vinden;

โˆš Verwijder dubbele bestanden. Wellicht heb je bepaalde documenten in verschillende mappen of in verschillende formats opgeslagen. Bekijk deze kritisch en verwijder wat niet meer nuttig is;

โˆš Verwijder of archiveer oude bestanden en programma’s die je niet meer gebruikt. Soms kunnen bestanden echt weg, gooi deze dan ook weg. Vaak hoef je bestanden niet bij de hand te hebben, maar wil je er later nog wel op terug kunnen pakken. Archiveer deze bijvoorbeeld op een externe schijf;

โˆš En maak hierna je prullenbak leeg. Alle bovenstaande stappen doorlopen? Vergeet dan niet je prullenbak leeg te gooien :-). 


Opruiming van je webpagina’s

Zoals je in je verkenner aan de slag bent gegaan, zo kun je ook je website eens bekijken. Hiervoor gelden nagenoeg dezelfde bovenstaande tips:


โˆš Reorganiseer je webpagina’s en bestanden

Kijk eens goed en objectief naar je menu-structuur en je sitemap. Kloppen deze nog? Zijn deze nog logisch? Of zijn er inmiddels wijzigingen nodig? Let er hierbij wel op dat de link naar die pagina, de url, in veel gevallen automatisch aangepast wordt. Vergeet hiervoor niet om een re-direct aan te maken.


โˆš Verwijder je ongewenste/niet gebruikte webpagina’s en berichten

Hoeveel pagina’s heeft je website die niet gepubliceerd zijn? Wil/moet je deze inderdaad behouden? En staan er wellicht nog afbeeldingen of video’s bij de media die niet meer gebruikt worden? Overweeg ook deze daadwerkelijk te verwijderen. Niet alleen om het overzichtelijk te houden, het heeft ook invloed op de snelheid van je website. En dat heeft dan weer invloed op de online vindbaarheid van je website.


โˆš Verwijder dubbele webpagina’s

Dubbele, of nagenoeg dubbele webpagina’s worden door de zoekmachines afgestraft. Vergelijk de inhoud van je pagina’s en berichten eens. Is er bij verschillende pagina’s veel overlap? Overweeg om ze samen te voegen. Vergeet hierbij uiteraard niet de interne en externe links aan te passen en eventueel een re-direct aan te maken voor de vervallen pagina’s.


โˆš Verwijder plugins die je niet meer gebruikt

Zijn er inactieve plugins geรฏnstalleerd? Of zijn er plugins geactiveerd die je helemaal niet meer gebruikt? Deze kunnen (de snelheid van) je website negatief beรฏnvloeden. Overweeg deze te verwijderen.


Vraag eventueel hulp bij de opruiming

Kom je er maar niet aan toe om je website up-to-date te maken en te houden? Of heb je specifieke vagen over de opruiming van je webpagina’s? Ik help je graag. Neem contact met me op dan bespreken we samen de mogelijkheden voor het onderhouden van jouw website.

Iedere maand volgt er weer een tip. Wil je meteen door met je website? Op de check-list website vind je al veel tips om mee aan de slag te gaan.