Wist je dat de tweede maandag van het jaar bekend staat als ‘Clean Off Your Desk Day’?! Waar het oorspronkelijk vandaan komt, is niet bekend. Wel is het een mooie gelegenheid om het nieuwe jaar fris en opgeruimd te beginnen.


Of je bureau nu in een (gedeeld) kantoor of thuis staat; een overzichtelijke, georganiseerde en opgefriste werkruimte zal helpen efficiënter te werken. Het beginpunt van de serieuze voorjaarsschoonmaak. Kijk goed naar je bureau. Wat zie je? Stapels papier. Ongeopende enveloppen. Half leeg kopje. Een deel van de lunch van afgelopen week. Verouderde vakliteratuur. Vandaag is de dag om dat allemaal te veranderen.

Liever luisteren? Dat kan.
Lees anders onder de geluidsopname verder.

Opruiming

Neem alles van je bureau, je planken en uit je bureauladen en maak hier drie stapels van:

√ ‘bewaren’, voor de dingen die je moet bewaren. Deze zijn weer op te splitsen in ‘acute aandacht nodig’ en ‘follow-up nodig’;
√ ‘weggooien’, voor alles dat weg mag (en gooi dit dan ook daadwerkelijk weg 😉 );
√ ‘verplaatsen/delegeren’, voor de spullen die niet van jou zijn, of niet bij jou op je bureau horen. Deze stapel kun (nee, moet) je daarna dus weer verder verdelen.

En nu je bureau toch helemaal leeg is; haal er meteen een doekje over :-). Op je bureau schijnen ongeveer 400 keer zoveel bacteriën te leven als op een wc-bril, hhhmmm.


Dezelfde opruiming geldt natuurlijk ook voor je e-mail-inbox. Maak vergelijkbare soorten mappen en beperk het aantal e-mails in je Postvak IN. Probeer dit gedurende het jaar ook vol te houden. Op die manier houd je het overzicht van hetgeen nog aandacht nodig heeft.


En ‘last-but-no-least’ deze grote opruiming geldt ook voor je website. Ook je website bevat al snel oude inhoud. Deze verouderde content maken je website onoverzichtelijk voor bezoekers en komen je resultaten in Google, dus je online vindbaarheid, niet ten goede. Ook hier dus tijd voor een grote opruiming.


Opruiming Home-pagina van je website

Weet je niet waar te beginnen? Als je iedere maand een stukje doet, blijft het overzichtelijk en behapbaar. Iedere maand krijg je van mij hiervoor op de 2e maandag van de maand een tip. We beginnen vandaag bij het begin: opruiming Home-pagina

#Tip Aandachtspunten voor een goede Home-pagina


√ Is de Home-pagina duidelijk en overzichtelijk?

Bekijk je Home-pagina eens alsof je er voor het eerst komt. Wat zie je? Is het overzichtelijk? Is meteen duidelijk waarover de website gaat? En waar je welke informatie kunt vinden?

Vind je het lastig om met ‘andere ogen’ naar je website te kijken? Vraag iemand anders, bijvoorbeeld iemand uit je doelgroep of gewoon de buurvrouw, eens naar je website te kijken. Wel goed om er dan naast te gaan zitten. Waar kijken ze naar? Waar klikken ze op (en waarop niet)? Zeer leerzaam en verhelderend!

Een extra mogelijkheid is om gebruik te maken van Hotjar. Hier kun je ”heatmaps’ en opnames bekijken van bezoeken aan jouw website, dus ook je Home-pagina.


√ Klopt alle informatie nog die er te vinden is? En is het nog up-to-date? 

Op de Home-pagina wil je vaak alles kwijt; dit is immers de voordeur van je website. Maar doordat er vaak zoveel te vinden is, wordt ook makkelijk vergeten items te verwijderen of te verplaatsen.

Staat de uitnodiging van de Nieuwjaarsreceptie van begin dit jaar er bijvoorbeeld nog op? Die was even belangrijk, maar kan er na afloop wel vanaf. Nu zijn de foto’s ervan wellicht weer leuk om te laten zien.

Gebruik ook hier de 3 ‘stapels’ bewaren/weggooien/verplaatsen :-).


√ Staat de nodige informatie er op?

Staat je nieuwste Blog of dienst wel meteen op de voorpagina? En zien bezoekers in één oogopslag hoe ze met jou in contact kunnen komen? Of waar ze je producten aan kunnen schaffen?

Zorg dat de belangrijkste items direct goed zichtbaar zijn.

LET OP: dat kan alleen als het er niet te veel zijn. Geef niet te veel keuzes.

Houd de Home-pagina rustig en overzichtelijk.


√ Is je Home-pagina vanuit alle andere pagina’s te bereiken?

Je Home-pagina is meestal de voordeur waardoor bezoekers je website binnenkomen, maar niet altijd. Zorg ervoor dat deze voordeur wel vanaf iedere pagina bereikbaar is.

Voor bezoekers blijft deze pagina vaak het uitgangspunt vanuit waar ze alles op je website kunnen vinden. En waar ze dan ook graag even naar terug gaan als ze de weg kwijt zijn. Geef ze die mogelijkheid dus ook.


Kom je er maar niet aan toe om je website up-to-date te maken en te houden?

Ik help je graag. Neem contact met me op dan bespreken we samen de mogelijkheden voor het optimaal onderhouden van jouw website.


Een opgeruimd bureau, Postvak-In en website is een opgeruimd hoofd

Een georganiseerd werksysteem verbetert niet alleen je productiviteit, maar kan ook je gezondheid verbeteren. Dus HOERA voor ‘Clean Off Your Desk Day’! Als het begin gemaakt is, wordt het makkelijker om het vol te houden. Succes!