Oeh, morgen ben ik jarig. De afgelopen dagen heb ik blogs geplaatst met terugblikken per decennia. Nog niet gelezen? Ik zeg ‘toch even doen’.

Vandaag de laatste terugblik in deze reeks.


Thuiswerken

Bij mijn laatste contract wat niet verlengd werd, mocht ik meedoen met het sociaal plan. Hierdoor kreeg ik de mogelijkheid om te solliciteren als coördinator KINDwijzer, een vereniging van 14 landelijke maatschappelijke kinderopvangorganisaties. Dit was mijn eerste kennismaking met werken vanuit huis. Ik was de enige medewerker. De afspraak was dat ik mocht werken bij het dichtstbijzijnde lid. Door het wegvallen van het lid in Breda werd dit echter Eindhoven. Buiten de spits zo’n 3 kwartier rijden; zonde van de tijd vond ook mijn werkgever. Ik werkte dus ongeveer 1 dag per maand in Eindhoven, de rest van de werktijd kon ik zelf indelen waar en wanneer ik wilde. Helaas had ik het werk hier allemaal zo ingedeeld dat ik mijzelf misbaar maakte. Het werd een ZZP-opdracht voor 8 uur per week en aan die stap was ik toen nog niet toe.


Geen weg meer terug

Na te hebben geproefd aan deze vrijheid werd het lastig om weer een gewone 9 tot 5 baan aan te gaan. Ik heb hierna nog anderhalf jaar met veel plezier gewerkt in Rotterdam, maar de vrijheid lonkte. Na wederom zonder werk te komen zitten, was ik het solliciteren beu. Terugkijkend had ik die laatste jaren met name projecten gedraaid. Dat kon ik ook als zelfstandige en waarschijnlijk beter. Bovendien kon ik dit dan combineren met hetgeen ik inmiddels als vrijwilliger deed; websites bijhouden.


‘Dan ben ik nu gestart als ondernemer’

Nog zonder een echt plan ben ik me in maart 2017 in gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel. Niet veel later kreeg ik een telefoontje of ik een project voor een kinderopvangorganisatie op wilde pakken. Dit kon eventueel als ZZP-er. ‘Dan ben ik nu begonnen als ondernemer’, was mijn reactie. In een blog op mijn website lees je meer over het begin en die eerste mijlpalen. Wat een kik.


Groei en bloei

Inmiddels ben ik bijna 6 jaar ondernemer. Leuk om die eerste blogs zelf ook weer terug te lezen. Wat een veranderingen en groei heb ik sindsdien, ook persoonlijk, doorgemaakt. Maar ook wat klopt er nog veel van bijvoorbeeld de blog ‘Overzichtelijk en behapbaar’. Ik ben dus al die tijd ook dicht bij mijzelf gebleven. Een mooie bewustwording.


Meer dan in loondienst

Omzetdoelen heb ik nooit heel strak voor mijzelf neergezet. ‘Als het maar meer is dan ik in loondienst verdiende’, is wel altijd het doel geweest. Al is de vergelijking redelijk lastig te maken. Vrije tijd en vrijheid zijn voor mij niet in geld uit te drukken, maar leveren wel veel op. Ook financieel, zeker tijdens een verbouwing 😊. Mijn businesscoach vroeg laatst waarom ‘als het maar meer is dan in loondienst’ voor mij een graadmeter is. Een mooie vraag om regelmatig bij stil te staan.

Conclusie van deze laatste 10 jaar is wel dat vrijheid snel went en lastig weer in te leveren is.


Les geleerd

Hoe ik dat nu toepas en welke les en bijbehorende oefeningen jou hiermee kunnen helpen, heb ik samen met de lessen van de afgelopen dagen uitgewerkt in een E-book. Deze kun je hier downloaden; je ontvangt hem overigens niet voordat ik 50 ben. Dus op zijn vroegst op 9 februari 2023.Bekijk hier alle blogs met de 5 lessen bij elkaar.