Over 4 dagen word ik 50 jaar. Gisteren ben ik begonnen met per decennium terugkijken op de afgelopen halve eeuw. Mijn blog van gisteren nog niet gelezen? Het kan nog 😉.


Jaarlijkse eindsprint

Vandaag het 2e decennium; mijn middelbare- en HBO schooltijd. Zoals gisteren al opgemerkt kwam ik met een Mavo/Havo advies van de basisschool. Ik had mijzelf echter, vraag me niet waarom, het doel VWO gesteld. En na een algemeen brugklas-jaar had ik dat op het punt nauwkeurig gehaald 😊. Wat was ik blij. Ieder jaar rond Pasen stond ik er ‘minder goed’ voor (understatement of the year) en stond ik op blijven zitten. Met een eindsprint haalde ik het ieder jaar echter weer om over te gaan. Dus 6 jaar later had ik mijn VWO-diploma op zak.


Doelen aanpassen

Ik ben echter een praktijkmens, dus Universiteit zag ik niet zitten. Mijn vader had een accountantskantoor en die wilde ik wel overnemen. Het werd dus HEAO met de intentie AC (accountancy). Lang leve het algemene propedeusejaar waarin ik er achter kwam dat CE (commerciële economie) veel meer mijn richting was.

Na een half jaar HEAO zag het er overigens wederom niet heel positief uit. Ik geloof dat ik 1 voldoende stond. Dat werd dus weer even tandje bij en ook een plan B in gang zetten. Plan B was starten met een selectieprocedure bij de KMA in Breda; een leuke ervaring maar uiteindelijk niet nodig. Ook dit keer haalde ik mijn doel; HEAO-CE in 4 jaar.


Rode draad

De rode draad in mijn voorgezette schooltijd was ‘doelen stellen en hiervoor voldoende doen’. Oftewel, ik leerde over het algemeen voor een 5,8, want dat was voldoende. Hoger was zonde van de tijd 😅. Mijn vrije tijd was mij namelijk ook heel dierbaar en drukbezet. Badminton, hockey, harmonie (dwarsfluit), werken en stappen ik vond alles leuk en wilde overal bij zijn. Ik krijg dit nu wel eens teruggeworpen van mijn moeder nu mijn eigen kinderen deze leeftijd hebben 😉. Zolang zij net zo efficiënt als ik hun doelen blijven halen, zal ik proberen niets te zeggen (maar ik beloof niets).


Wel de lusten niet de lasten

Ik ben overigens al die tijd thuis blijven wonen. Dat was een kwartiertje fietsen en wel zo relaxed om niet alles zelf te hoeven doen en betalen. Bovendien woonden we inmiddels bij het kantoor waar mijn beide ouders werkten en was er altijd een auto beschikbaar; ideaal. Een aantal vriendinnen woonden bovendien wel op kamers, dus een slaapplek na een avondje stappen was altijd te regelen. Ik hoefde dus niets te missen.


Les geleerd

Wat ik uit deze periode vooral heb meegenomen is het doelen stellen en zo efficiënt en effectief mogelijk behalen. Hoewel ik nu wel vaker meer doe dan nodig. Hoe ik dat nu toepas en welke les en bijbehorende oefeningen jou hiermee kunnen helpen, heb ik samen met de lessen van de gisteren en de komende dagen uitgewerkt in een E-book. Deze kun je hier downloaden; je ontvangt hem overigens niet voordat ik 50 ben. Dus op zijn vroegst op 9 februari 2023.


Bekijk hier alle blogs met de 5 lessen bij elkaar.