Publiek

Niet alleen je website (als je die al hebt) heeft regelmatig aandacht nodig, ook je sociale media kanalen verdienen dit. Om het behapbaar te houden, doen we dit op de 4e maandag van de maand; de #4emaandagvandemaandupdate.

Op de 2e maandag van de maand kun je dan je website onderhouden met de #2emaandagvandemaandopruiming. Mocht je dus zowel je website als je sociale media up-to-date en schoon willen houden, dan kun je hier om de maandag mee aan de slag. Tenzij een maand 5 maandagen heeft natuurlijk 😉, dan heb je een extra maandag vrij.

Bij sociale media denk ik op dit moment niet alleen aan Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn, maar ook aan de minder ‘sociale’ kanalen Pinterest en Google MijnBedrijf. En vaak kan ook YouTube nog meegenomen worden. Ik houd de blog steeds redelijk algemeen waardoor deze voor de verschillende kanalen bruikbaar is. Heb je specifiekere vragen? Stuur me een bericht; bijvoorbeeld DM via Instagram of LinkedIn.

In juni kijken we eens kritisch naar je publiek.


Paginarollen

Wellicht heb je in het verleden iemand beheer- of redacteurtoegang gegeven, maar is diegene niet meer actief voor jou aan de slag. Heb je de toegangen toen verwijderd? Je wachtwoorden aangepast? Op Facebook kun je dit binnen BusinessSuite onder instellingen/mensen nakijken en eventueel aanpassen. Bij Google MijnBedrijf staat dit onder ‘Gebruikers’. Voor andere kanalen heb je wellicht jouw eigen inloggegevens doorgegeven.

Het beste is natuurlijk om dit continu up-to-date te houden, maar het wordt snel vergeten. Goed om er minimaal jaarlijks bij stil te staan.


Het gaat om kwaliteit en niet om kwantiteit.

Volgers / publiek

Door velen wordt ‘meer volgers’ als een belangrijk doel gezien. Maar, bij volgers gaat het eerder om kwaliteit dan om kwantiteit. Oftewel, minder maar actieve volgers scoort beter binnen het algoritme dan meer slapende volgers. Kijk je nog wel eens naar je volgers? Weet je dat je deze eventueel ook handmatig kunt verwijderen? Heb jij het idee dat je wordt gevolgd door ‘ghost-accounts’? Oftewel, accounts waar helemaal niemand echt achter zit. Verwijder ze dan!

Maar let op! Dit is eigenlijk een actie die je bij iedere nieuwe volger direct zou moeten doen. Ga niet een dag zitten om al je volgers door te lopen en eventueel te verwijderen. Dit kan namelijk gezien worden als ‘ongebruikelijke activiteit’. Als dat het geval is, zal je account voor een bepaalde tijd geblokkeerd worden ☹.

Dus, niet iets om nu helemaal uit te voeren, maar wel om je bewust van te zijn en een begin mee te maken.

Heb jij ‘ghost-volgers’?


Volgend

Hoeveel accounts volg jij? En zijn ze allemaal nog waardevol? Bekijk je ze echt allemaal nog, of scroll je bij sommige standaard direct door?

Bij ‘volgen’ werkt het eigenlijk hetzelfde als bij nieuwsbrieven. Er is een moment dat je denkt waarde uit een bepaalde nieuwsbrief te halen. Op dat moment abonneer je je (of ga je dus volgen). Maar, jij ontwikkelt je en soms veranderen accounts ineens van inhoud. Goed om eens kritisch naar te kijken. Door keuzes te maken in welke accounts je volgt, wordt de kans groter dat je echt alleen de relevante accounts volgt en dus interessante content te zien krijgt.

Maar, ook hier weer opletten! Ook hier geldt; niet te veel tegelijk ontvolgen op 1 dag. Tip hierbij is dus om dit gedurende het hele jaar in de gaten te houden. Komt er content op je tijdlijn voorbij die het niet (meer) interessant vindt? Direct ontvolgen, scheelt een hoop ruis.


Hoe is de balans tussen volgers en volgend bij jouw?

Balans binnen je publiek

Zorg er overigens ook voor dat er een balans is in volgend en volgers. Stel je volgt 3.000 accounts, maar hebt zelf maar 10 volgers, dan komt dat niet betrouwbaar over. In het begin heb je de neiging om iedereen te gaan volgen die maar een beetje interessant lijkt. Maar pas hier mee op.

Er zijn overigens ook aardig wat accounts die gaan volgen in de hoop teruggevolgd te worden. Dat kan nooit een reden zijn om een account te gaan volgen. Vertrouw erop dat als jouw account interessant is voor iemand, deze vanzelf bij jou terecht komt.


Ik ben benieuwd, heb je veel ‘ghost-accounts’ gevonden tussen je volgers? En volg je echt alleen relevante accounts? Laat het me weten!