Als je mij al langer volgt, krijg je sinds 2019 iedere maand een tip om je website up-to-date en opgeruimd te houden (#2emaandagvandemaandupdate). Steeds een ander aandachtspunt zodat alles minimaal 1 keer per jaar aandacht krijgt.
Maar niet alleen je website (als je die al hebt) heeft onderhoud nodig, ook je sociale media kanalen verdienen dit. Om het behapbaar te houden, doen we dit op de 4e maandag van de maand; tijd voor de #4emaandagvandemaandupdate. Mocht je dus zowel je website als je sociale media up-to-date en schoon willen houden, dan kun je hier om de maandag mee aan de slag. Tenzij een maand 5 maandagen heeft natuurlijk 😉, dan heb je een extra maandag vrij.

Bij sociale media denk ik op dit moment niet alleen aan Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn, maar ook aan de minder ‘sociale’ kanalen Pinterest en Google Bedrijfsprofiel. En vaak kan ook YouTube nog meegenomen worden. Ik houd de blog steeds redelijk algemeen waardoor deze voor de verschillende kanalen bruikbaar is. Heb je specifiekere vragen? Stuur me een bericht; bijvoorbeeld DM via Instagram of LinkedIn.Â
In mei kijken we eens goed naar de paginagegevens, oftewel je bio, introductie, info of profiel.
Naam en ondertitel
We beginnen simpel, met je naam, inclusief ondertitel. Klopt deze nog? Of is deze gedurende het jaar eigenlijk anders geworden? En de ondertitel? Â
En, zijn je naam en ondertitel op alle platformen hetzelfde? En is dat in ieder geval een bewuste keuze?
Ieder platform is anders en kan soms ook een andere doelgroep voor je zijn. Je naam, maar zeker je ondertitel, hoeft dus niet overal hetzelfde te zijn. Wel belangrijk dat je je er bewust van bent. Maak de ondertitel overigens niet te lang, maximaal 100-120 tekens, de rest kan in de omschrijving. Â
Tip: Zet je ondertitel ook eens in een zoekmachine; wat komt er naar boven? Wil je daar inderdaad mee geassocieerd worden?
Een andere tip is, vraag eens aan iemand in je doelgroep of ze je ondertitel snappen en of ze zich erdoor aangesproken voelen.
Omschrijving
Dan volgt de omschrijving. Ook hier kun je weer per platform (net) een andere omschrijving aanhouden, maar overal hetzelfde kan uiteraard ook. Op zich wel zo duidelijk voor je bezoekers en voor jezelf als er in ieder geval een overlap in zit. Â
Probeer hier echt je doelgroep aan te spreken. Gebruik alleen vaktermen als je zeker weet dat je doelgroep deze ook begrijpt en zelf gebruikt.
Adresgegevens  en telefoonnummer
Bij een aantal platformen kun je ook je adresgegevens en/of telefoonnummer ingeven. Bedenk vooraf of je dat inderdaad wilt. Daarna is het zaak om deze altijd kloppend te houden natuurlijk. Iets wat stiekem toch best vaak vergeten wordt.
Link / website
Welke link heb jij op je sociale media kanalen staan? En pas je deze wel eens aan? Of vul je ze wel eens aan? Op bijvoorbeeld LinkedIn kun je er meerdere toevoegen, zeker doen lijkt mij. Dat hoeven niet steeds andere websites te zijn, maar kan ook een andere pagina op je eigen website zijn.
Op Instagram is de ‘link in bio’ dé manier om bezoekers naar je website te krijgen. Welke link heb je daar staan? Is dat gewoon naar je eigen Home-pagina? Of pas je deze bij iedere post aan? Of maak je wellicht gebruik van Linktree (linktr.ee)? Nadeel daarvan is dat bezoekers niet direct op jouw website komen. In de statistieken zullen bezoekers aangeduid worden als ‘referral’ en niet als ‘Instagram’, toch jammer. Een extra pagina op je eigen website kan vaak net zoveel, dus wellicht is dat een optie.
Het iedere keer aanpassen van de link in bio op Instagram ben ik persoonlijk overigens geen voorstander van. Een post blijft staan. Als je daar ‘link in bio’ hebt staan en deze link verwijst inmiddels heel ergens anders heen, dan is je bezoeker de weg kwijt. Persoonlijk vind ik dat heel onhandig.
Weet je dat je ook op Instagram inmiddels meerdere links in je bio toe kunt voegen? Zeker doen!
Categorie / dienst
Tenslotte nog de categorieën en diensten. Op veel sociale media kanalen kun je deze ingeven. Veelal moet je een keuze maken uit een lijst. Maar kloppen deze nog? Of zijn er inmiddels toevoegingen in de keuzelijst die beter aansluiten? Je krijgt daar uiteraard geen melding van, dus goed om regelmatig naar te kijken.
Ik ben benieuwd of jij wellicht ergens tegenaan gelopen bent wat nodig aanpassing nodig had of dat alles wellicht nog 100% in orde was.