2e maandag in maart; opruiming linken

Vandaag geen (inter-)nationale opschoondag, maar we gaan lekker door met de grote opruiming van je website. Voor de 2e maandag in maart staan de ‘linken’ op de planning.

Liever luisteren? Dat kan.
Lees anders onder de geluidsopname verder.

Verbinden

‘Linken’ betekent letterlijk ‘aan elkaar verbinden’. En dat is ook wat je doet met het maken van een link; je maakt een verbinding van de betreffende pagina naar een andere relevante webpagina of relevant e-mailadres.

De andere webpagina kan zich binnen dezelfde website bevinden (een interne link) of juist een verbinding maken met een andere website (externe link). Een externe link kan ook verwijzen naar een pagina of bericht op bijvoorbeeld sociale media; wat in principe ook een andere website is. Hoe je een link toevoegt aan bijvoorbeeld een woord of afbeelding op je webpagina is te vinden in de handleiding van het CMS voor je website. Dit behandelen we hier verder niet, maar ik kan je hier eventueel wel bij helpen.

TIP: Vaak kun je ook aan een afbeelding een link toevoegen. Zeker doen!


Linken hebben toegevoegde waarde

Het toevoegen van een link aan je webpagina heeft vele voordelen voor zowel je bezoekers als voor jezelf.

Linken maken het je bezoeker makkelijker

Je wilt het de bezoeker zo makkelijk mogelijk maken om alle relevante informatie betreffende een bepaald onderwerp te vinden. Soms is een andere pagina op je eigen website relevant bij een onderwerp. Door deze dan aan elkaar te linken, is het voor de bezoeker direct duidelijk en blijft het overzichtelijk.

Door linken naar je profielen leren bezoekers je kennen

Ook is het goed vanuit je website te linken naar jouw eventuele (zakelijke) accounts op sociale media. Ook daar is immers relevante informatie over jou en/of je bedrijf te vinden.

Linken geven je een mogelijkheid meer informatie te geven

Je kunt onmogelijk alle informatie zelf op je website plaatsen. In dat geval is een externe link naar een pagina waar de relevante informatie te vinden is dus zeker van toegevoegde waarde voor je bezoeker. Zorg er in dat geval wel voor dat deze externe link opent in een nieuw tabblad; op die manier blijft jouw webpagina bereikbaar voor de bezoeker en ben je hem/haar niet direct kwijt.

Linken wijzen ook Google de weg

Interne en externe linken maken het makkelijker voor Google om je pagina te vinden en in te delen. Op je website weet Google zo makkelijker de weg en kan meer pagina’s in dezelfde tijd vinden.

Zorg voor linken die naar jouw website verwijzen

Door er tenslotte voor te zorgen dat andere websites ook naar jouw webpagina’s linken wordt je website nog beter gevonden en gewaardeerd (linkbuidling).


Interne linken

Laten we beginnen met interne linken. Oftewel de linken die je maakt binnen je eigen website.

Kloppen de interne linken nog?

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of ze nog kloppen. Komen ze nog steeds uit bij een andere webpagina met relevante informatie? Bij het verplaatsen of verwijderen van een webpagina moeten ook de linken naar die pagina aangepast worden, maar soms wordt dit vergeten. Je link komt dan nergens uit. Je bezoeker komt op een zogenaamde 404-pagina; ‘pagina niet gevonden’/ ‘page not found’. Regelmatig controleren dus!

Is een re-direct nodig?

Soms is het verstandig een ‘re-direct’ aan te maken. Binnen WordPress zijn er plugins die dit automatisch doen als een link bijvoorbeeld een andere naam krijgt, wel zo makkelijk.

Kunnen er interne linken worden toegevoegd?

Daarnaast is het goed om te bekijken of er op de oudere pagina’s ook eventuele linken toegevoegd kunnen worden naar nieuwere pagina’s. Zo blijven ook de oudere pagina’s up-to-date en relevant.

Wil je de interne linken openen in een nieuw tabblad?

Bij interne linken is het meestal niet nodig om deze in een nieuw tabblad te laten openen. Het kan echter soms wel nuttig zijn. In dit artikel verwijs ik bijvoorbeeld een aantal keer naar de definities van woorden. Het lijkt me echter wel goed voor mijn bezoekers als ze in dit artikel blijven. De linken op deze pagina openen dus in een nieuw tabblad.


Externe linken

Daarna volgen de externe linken. Deze zijn vaak nog lastiger te managen, omdat je er geen zicht op hebt wanneer iets wordt aangepast. Is een pagina vervallen of verplaatst? Dan komt de link die jij had aangebracht niet goed meer aan en heb jij jouw bezoeker dus toch niet goed geholpen.

Externe link altijd openen in een nieuw tabblad

Zorg er sowieso voor dat externe linken altijd in een nieuw tabblad openen; je wilt je bezoekers helpen met een link naar een andere pagina, maar je wilt ze niet kwijtraken.

‘Openen in een nieuw tabblad’

Heb je een externe websitebeheerder die dergelijke zaken voor je regelt? En staat onderaan je pagina een link naar hun pagina? Bekijk of ook deze externe link in een extern tabblad opent. Ik kom ze (te) vaak tegen; websitebeheerders die er niet bij stilstaan dat ze jouw klanten bij je weghalen door een externe link naar hun eigen pagina niet in een nieuw tabblad te openen.

Vaak volstaat een ‘vinkje’ om een link in een nieuw tabblad te laten openen, soms is er (HTML-)code nodig. Dit is afhankelijk van je CMS-systeem en de plaats op de website. Als het goed is, is dit terug te vinden in de handleiding van je website. Uiteraard help ik je hier graag bij.


Controleren op ‘broken links’

Er zijn online diverse (gratis en betaalde) tools te vinden waarmee je je website kunt controleren op gebroken links (broken links). Bijvoorbeeld Ahrefs of Semrush. Maak hier gebruik van!


Herkenbaar?

Een link is in principe altijd te herkennen aan een andere kleur en/of is onderstreept. Vaak kan de kleur hiervoor ingesteld worden in het thema van je website. Ook dit is weer terug te vinden in de handleiding van je website. Het is zeker aan te raden om een link een andere kleur te geven; ook dat helpt je bezoekers weer.


Kortom

In het kort komt het neer op de volgende punten om per pagina te controleren:

√ Komen de interne en externe linken nog op de juiste pagina aan?

√ Zijn de interne en externe linken nog relevant?

√ Zijn er meer interne of externe linken te maken?

√ Is het relevant om een interne of externe link toe te voegen aan een afbeelding?

√ Openen de externe linken in een nieuw tabblad?

Zijn er wellicht interne linken waarbij het ook nuttig is om ze in een nieuw tabblad te openen?

√ Zijn de interne en externe linken herkenbaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.