Aan het einde en het begin van ieder kalenderjaar zie je ze weer verschijnen; de inhaakkalenders. Maar wat zijn het, hebben ze toegevoegde waarde en moet je er iets mee? In deze blog geef ik je mijn visie.

Inhaakkalender

Wat is een inhaakkalender?

Laten we beginnen met ervoor te zorgen dat we het over hetzelfde hebben. Een inhaakkalender is een jaaroverzicht met diverse speciale dagen en gebeurtenissen erop. Van pannenkoekdag tot Earth Hour en van de Olympische Spelen tot de eerste vastgestelde Corona-besmetting in Nederland.

Kortom een kalender met allerlei nuttige (en soms minder nuttige) specifieke data waar je op ‘in kunt haken’ met bijvoorbeeld een post op je website, sociale media of nieuwsbrief. Maak je bijvoorbeeld een post over Blue Monday (de meest deprimerende dag van het jaar), dan ben je niet de enige! Gebruik je daarbij de hashtag (#) #bluemonday dan heb je daardoor waarschijnlijk een groter (en ander) bereik dan normaal.


Bestaat er 1 inhaakkalender?

Omdat niet alle speciale dagen altijd op dezelfde dag vallen, worden de inhaakkalenders jaarlijks bijgewerkt. Naar mijn idee worden er ook door steeds meer bedrijven inhaakkalenders gemaakt en komen er ook steeds meer ‘speciale’ dagen bij waar mensen (en bedrijven) graag op inhaken.

In totaal heb ik vorig jaar 4 verschillende inhaakkalenders gedownload. Grappig om te zien dat iedere versie wel een bepaalde dag heeft die de anderen niet hebben. Minder fijn om te zien dat sommige wel dezelfde dag hebben, maar dan op een andere datum. Wanneer is bijvoorbeeld de verjaardag van YouTube? Is dat op Valentijnsdag, 14 februari, of toch een dag later op 15 februari? Of hangt het er vanaf waar je woont? Door het tijdverschil kan het ineens een andere dag worden. En als dat het geval is (wat bij de verjaardag van YouTube dus zo is), welke datum houd je dan aan? Voor je bereik en geloofwaardigheid is het natuurlijk helemaal niet handig als je op een verkeerde datum inhaakt ;-). Mijn advies is dan ook altijd om het nog even na te kijken.


Móet je gebruik maken van een inhaakkalender?

Hierop kan mijn antwoord redelijk kort zijn; nee, niets móet!

Een inhaakkalender kan je wel inspiratie geven om een blog of post te schrijven. Ben jij bijvoorbeeld een coach voor ondernemende vrouwen, dan kan de Internationale vrouwendag op 8 maart interessant zijn om op in te haken. Maar bestaat jouw doelgroep met name uit mannen, dan is een Internationale vrouwendag helemaal niet belangrijk.

Mijn advies kortom zal altijd zijn; blijf bij jezelf! En pas, zoals altijd, je content aan aan je doelgroep. Kun je een mooie brug slaan tussen een bepaalde specifieke dag en jouw aanbod? Dan doen!

Dit kan natuurlijk ook een keer als geintje zijn; ga 18 maart op nationale pannenkoekdag lekker pannenkoeken bakken (voor ouderen) en post daarover (of plaats alleen een story). Overigens niet te verwarren met St. Pannekoek op 29 november; op die dag moet je namelijk een pannenkoek op je hoofd leggen 😉. Ook leuk voor een story, maar toch anders.

N.B.: Doe je mee aan een inhaak-dag, vergeet dan vooral (daar waar nodig) de # niet! Anders heeft het inhaken geen toegevoegde waarde.


En nu?

Is het je inmiddels beginnen te duizelen? Dat kan ik me heel goed voorstellen. Er zijn zoveel ‘speciale’ dagen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wil je tips of ideeën welke dagen voor jou interessant kunnen zijn? Sluit je aan bij onze maandelijkse groep voor Sociaal plannen.

Iedere 3e maandag van de maand plannen we dan jouw content voor de maand erna. Hierbij houden we rekening met gebeurtenissen binnen jouw bedrijf, maar dus ook met de (inter-)nationale specifieke dagen. Uit de 4 inhaakkalenders die ik heb verzameld haal ik de meest interessante dagen om op in te haken. Hierbij inspireren we elkaar waarop je wel (of niet) in kunt/moet springen.


Nog vragen?

Heb je nog vragen? Stuur me een bericht, of via mail (caroline@carmos.nl), of bijvoorbeeld via Instagram (@carmoscommunicatie)