e-mail marketing

E-mail marketing en funnels zijn tegenwoordig veel gehoorde termen. Maar wat is het, waarom is het belangrijk en welk programma kun je hiervoor gebruiken?

In Nederland zijn eigenlijk 2 bekende aanbieders voor e-mail marketing; MailBlue en MailChimp. Om voor jou de juiste keuze te kunnen maken, bespreken we eerst welke onderdelen we bij e-mail marketing onderscheiden. Daarna komen de funnels (of tunnels zoals ik ze ook wel wil noemen) aan bod.

Onderdelen e-mail marketing

Bij e-mailmarketing onderscheiden we 3 verschillende media: ‘paid’, ‘earned’ en ‘owned’. Als we het kort door de bocht uitleggen komt het op het volgende neer:

Paid media dat zijn bijvoorbeeld je advertenties op Facebook en Instagram. Hiervoor heb je betaald. Je blijft hierbij afhankelijk van het gekozen kanaal wie jouw advertentie daadwerkelijk te zien krijgt.

Earned media zijn bijvoorbeeld je volgers op de sociale media kanalen. Deze heb je ‘verdiend’. Ook hierbij ben je afhankelijk van het algoritme van de sociale media wie jouw bericht daadwerkelijk te zien krijgt.

Owned media zijn je verzamelde e-mailadressen. Deze heb jij verkregen en zijn nu dus ‘van jou’ om te gebruiken. Je hebt dit volledig zelf in de hand. Als morgen Facebook stopt, kun jij nog steeds gebruik maken van je ‘owned media’. Men zegt ook wel ’the money is in the list’. Om van volgers klanten te maken is een e-maillijst toch vaak onmisbaar.

Maar, wat kun je nu precies doen met een e-maillijst?

Nieuwsbrieven

Om te beginnen het versturen van je nieuwsbrieven. Met een nieuwsbrief houd je geïnteresseerden op de hoogte van jouw bezigheden en deel je je kennis. Ik raad altijd aan een nieuwsbericht of tip bijvoorbeeld als blog op je website te schrijven en er dan vanuit je nieuwsbrief naar te verwijzen. Op die manier kun je je nieuwsbrief kort houden en trek je direct bezoekers naar je website. Uiteraard zijn er ook onderwerpen die je alleen via je nieuwsbrief communiceert. Maar, zorg dat er altijd een link naar je website en bijvoorbeeld sociale kanalen in staat; je wilt het je abonnees tenslotte zo makkelijk mogelijk maken om klant bij je te worden.

Funnels of tunnels

De waarde van een e-maillijst hangt natuurlijk af van wat je er mee doet. Je kunt ze met een nieuwsbrief op de hoogte houden en van tips voorzien. Op die manier leren ze jou kennen, maar komen ze wellicht niet snel zelf op het idee om iets bij je af te nemen en klant te worden.

Maar, je kunt abonnees ook stap voor stap een stukje helpen om jouw aanbod, wat voor hen van toepassing is, steeds beter te leren kennen. Hier hebben we het eigenlijk pas echt over e-mail marketing. Je stelt hierbij bijvoorbeeld in dat iemand die een weggever op je website heeft aangevraagd een week later een mailtje krijgt hoe het is bevallen. Weer een week later zou je een bericht kunnen sturen met een aanbod wat aansluit bij de weggever. En iemand die de eerste mail niet heeft geopend, of niet op een link heeft geklikt ontvangt nog een herinnering (reminder). Of juist een ander aanbod. Er is hierin van alles mogelijk.

We spreken dan over een funnel. Een funnel wordt gezien als een trechter om van jouw bezoekers klanten te maken. Maar, de letterlijke betekenis kan ook zijn ‘in bepaalde banen leiden’. Persoonlijk voel ik daar meer voor. Je kunt het hierdoor ook zien als een soort tunnels waarin je verschillende bezoekers verschillende afslagen kunt laten nemen. Iemand die niet geïnteresseerd is in aanbod A, is wellicht wel geholpen met aanbod B. Bij een trechter gaat iemand wel of niet door, maar bij een funnel zijn ook zij-afslagen mogelijk. Al zullen een aantal afslagen natuurlijk ook doodlopen.

Wanneer je welke mail stuurt, bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Dit is met name een kwestie van logisch nadenken, vragen stellen aan je doelgroep en bijstellen. Een en ander is in verschillende programma’s helemaal te automatiseren, dus daarmee creëer je mogelijk een stukje passief inkomen (klinkt bijna als slapend rijk worden ;-)).

Opties voor e-mail marketing

Om je nieuwsbrieven in een goede opmaak en op bepaalde tijden te versturen én om je funnels goed op te bouwen, heb je verschillende mogelijkheden.

Handmatig uit je eigen mailprogramma

Uiteraard bestaat de mogelijkheid om het vanuit je eigen mailprogramma handmatig te verzorgen. Hier vervalt dan het stukje ‘passief inkomen’, want je moet er zelf aan denken om de mails te versturen en ze ook zelf nog daadwerkelijk versturen. Maar, als het in het begin om weinig adressen gaat, is het wel een mogelijkheid. Dit lijkt een gratis mogelijkheid, maar iedere mail zal je zelf moeten versturen en ook jouw uren zijn geld waard. Vergeet dat niet.

N.B.: Let er ook altijd op dat je een lezer de mogelijkheid geeft om zich af te melden voor je nieuwsbrief. Bij mailprogramma’s is dit automatisch geregeld, maar ook als je het zelf doet, moet je aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) voldoen.

MailChimp

Een andere mogelijkheid is doorgebruik te maken van MailChimp. Wil je bijvoorbeeld alleen nieuwsbrieven versturen? Dan is de gratis versie van MailChimp (https://mailchimp.com/pricing/free-details/) een prima optie om mee te beginnen. Je kunt hier 1 e-maillijst maken om je nieuwsbrieven te versturen. Ook een formulier is hier te maken een een simpele automatisering (‘automation’), maar geen echte funnel. Een funnel kun je wel maken met een betaalde versie van MailChimp.

MailBlue

Wil je echt aan de slag met e-mail marketing en funnels, dan is MailBlue een goede optie. Je kunt MailBlue eerst 14 dagen gratis proberen, daarna moet je een betaalde versie aanschaffen. Persoonlijk vind ik de opzet van MailBlue intuïtiever. Bijkomend voordeel is dat alles in het Nederlands is, ook de helpdesk. Zeker als je net begint en nog niet bekend bent met e-mail marketing, is het wel zo fijn als de uitleg in je moedertaal is.

Vragen?

Heb je nog vragen , of wil je er eens samen over sparren wat voor jou de beste optie is? Neem gerust contact met me op. Ik help je graag verder.