…. spreek je niemand aan.

Ik kom het (heel) vaak tegen; ondernemers die hun doelgroep (te) breed willen houden. Want, ‘stel ik sluit iemand uit’, ‘ja maar die kan ik ook helpen’, ‘ik vind alles leuk’….

Durf keuzes te maken voor je doelgroep

Mijn mening is; als je iedereen aan wilt spreken, spreek je niemand aan. Reden dus om je doelgroep echt scherp vast te stellen; zoek jouw niche in de markt.

Wie is jouw ideale klant? Wie wil jij het allerliefste helpen? Dat zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen. En natuurlijk, het zal nog steeds voorkomen dat iemand contact met jou opneemt die niet binnen je vastgestelde ideale doelgroep valt. Geen probleem! Ik zeg ook niet dat je die niet moet helpen. Voor je communicatie is het echter wel belangrijk je doelgroep helder te hebben.

Ben geen roepende in de woestijn

Als je de betekenis opzoekt van ‘roepende in de woestijn’, krijg je ‘iemand die tevergeefs iets verkondigt; iemand naar wie men niet wil luisteren; iemand die voor dovemansoren spreekt’. En dat is eigenlijk precies wat er gebeurt als je iedereen aan wilt spreken.

Ga maar eens voor 100 willekeurige personen staan. Als je op dat moment roept ‘we gaan schoonmaken’, zal er waarschijnlijk weinig reactie komen. Maar, als je dat zegt voor 5 huisvrouwen die dit als hobby hebben, gaan ze waarschijnlijk direct aan de slag.

Durf keuzes te maken

Bij het bepalen van je doelgroep is de kwaliteit van degene die je bereikt veel belangrijker dan hoeveel personen (kwantiteit) je bereikt. Blijf dit altijd in je achterhoofd houden. Op je website heb je liever 10 bezoekers waarvan er 5 klant worden, dan 1.000 bezoekers waarvan er 1 klant wordt.

Kom je er niet uit? Weet je niet hoe je het aan moet pakken? In de eerste module van ‘In 3 stappen naar een bloeiende website‘ komt dit uitgebreid aan bod.

Op de hoogte blijven?