opruiming 404

De tweede maandag van de maand staat in het teken van opruimen. Door iedere maand een stukje van je website aan te pakken, valt het werk wel mee. En op deze manier blijft je website toch up-to-date. Deze maand gaan we aan de slag met opruiming van de 404-pagina’s.

Liever luisteren? Dat kan.
Je kunt het audiobestand ook downloaden om onderweg te beluisteren.

Lees anders onder de geluidsopname verder.

404?

404 is een Errorcode die je ziet wanneer een pagina, oftewel een opgevraagde URL, niet gevonden kan worden. Vaak staat er op zo’n pagina een melding als ‘404 pagina niet gevonden’ of  ‘404 not found’. Heel irritant voor je bezoeker, maar nog minder fijn voor jou. Als een bezoeker op een dergelijk ‘doodlopend spoor’ komt, verlaat deze namelijk vaak de website, jouw website in dit geval. 


Waar komt een 404 vandaan?

In de meeste gevallen wordt een 404 error veroorzaakt door  een verwijderde of naar een andere URL verplaatste webpagina. 

Reden voor een 404-pagina zijn:

✓ De URL of bijbehorende inhoud (bestand of afbeelding) is verwijderd of verplaatst zonder dat de (interne) link van de website is aangepast.

✓ De URL is verkeerd vastgelegd (bijv. tijdens het aanmaken), verkeerd verlinkt (bijv. door een incorrecte opmaak) of verkeerd ingevoerd in de browser.

✓ De webserver die verantwoordelijk is voor de website werkt niet of de verbinding is verbroken.

✓ De ingevoerde domeinnaam bestaat niet (meer).


Bij intern en externe links

Een 404 kan zowel bij een interne als externe link op je pagina ontstaan. Beide zijn belangrijk om te herstellen. Als er geen alternatief is, kan het bij een externe link betekenen dat je de betreffende link moet laten vervallen. Bij een interne link heb je natuurlijk zelf volledig in de hand wat eventueel een goed alternatief kan zijn.


Opruiming 404

Vaak blijven deze dode (404) links lang bestaan, omdat websitebeheerders simpelweg niet weten dat de inhoud waar zij een link naar hebben, verwijderd of verplaatst is. Goed dus om dit regelmatig na te lopen. 

Er bestaan diverse tools om makkelijk na te gaan of je website dode 404 links kent. Dead Link Checker is hier een voorbeeld van. Maar ook Google Search Console is hiervoor goed te gebruiken.

Deze maand hebben we het dus eigenlijk best makkelijk :-). Tenminste, als je geen dode links op je website hebt, anders is er wat reparatiewerk te doen.


Alternatieve 404

Een 404-pagina wordt over het algemeen automatisch aangemaakt. Soms in de opmaak van je eigen website, maar vaak verschijnt er een witte pagina met platte tekst. In veel managementsystemen is het mogelijk een aangepaste 404-pagina aan te maken. Het is zeker de moeite waard om dit te doen.

Je hebt dan zelf in de hand wat een bezoeker te zien krijgt. Je kunt hier bijvoorbeeld je zoekfunctie onder de aandacht brengen of de pagina’s waar het meeste op gezocht wordt (of waar jij het liefst op gevonden wilt worden).

Je bezoeker blijft in ieder geval op dat moment nog op jouw website en wie weet vindt hij/zij vanuit deze pagina weer een weg.