meta opruiming

De tweede maandag van de maand staat in het teken van opruimen. Door iedere maand een stukje van je website aan te pakken, valt het werk wel mee. En op deze manier blijft je website toch up-to-date. Deze maand gaan we aan de slag met opruiming meta informatie.

Liever luisteren? Dat kan.
Je kunt het audiobestand ook downloaden om onderweg te beluisteren.

Lees anders onder de geluidsopname verder.

Meta wattus?

Meta informatie is het beste uit te leggen als ‘informatie die iets vertelt over andere informatie’.

Binnen je website bedoelen we hiermee de ondersteunde en aanvullende (SEO) informatie per pagina. Deze meta informatie is ‘aan de voorkant’ niet te zien, maar werkt ondersteunend. Het helpt zoekmachines om te bepalen wat er op (een bepaalde pagina of afbeelding van) je website staat.

Heb je een website gemaakt in WordPress? Dan helpt bijvoorbeeld de plugin Yoast je bij het (goed) invullen van deze informatie. Maar ook in andere CMS-en zijn hier hulpmiddelen voor.


Opruiming meta informatie

Het is aan te raden je meta informatie direct in te vullen op het moment dat je een pagina aanmaakt. Op die manier help je de zoekmachines direct om je pagina te vinden. 

Maar, zoals met alle informatie, kan ook meta informatie in de loop van de tijd een aanpassing nodig hebben. Sowieso moet je bij iedere aanpassing aan je pagina bekijken of ook de meta informatie aangepast moet worden. Daarnaast is het aan te raden ze één keer per jaar goed door te lopen. Klopt de meta informatie nog met de inhoud van je website en je pagina? Is er geen overlap in de verschillende meta informatie? Spreekt het nog voldoende aan? Is het nog uitdagend genoeg? Sluit het nog aan met de boodschap die je wilt brengen?

N.B.: bovenstaand voorbeeld is mijn oude Meta omschrijving; met de jaarlijkse opruiming heb ik hem inmiddels aangepast 😉


Meta titel

De meta titel staat hierboven in paars aangegeven. Dit is dus de eerste titel die een bezoeker via een zoekmachine te zien krijgt. Belangrijk om hier goed over na te denken. Hij moet de aandacht trekken en uitnodigen om door te klikken. Laat nietszeggende woorden als ‘Home’ weg in de titel. Gebruik wel zoekwoorden in je titel; liefst vooraan. 

Ook is het belangrijk de titel niet té kort te maken; dan is het vaak vaag en nietszeggend.

Maar maak hem vooral ook niet te lang; niemand zit te wachten op puntjes ……  Goed om te weten; Google gaat hierbij niet uit van een aantal tekens, maar van een breedte van 580 pixels. Hoeveel tekens dat zijn, is afhankelijk van welke tekens je gebruikt. Een ‘l’ neemt nu eenmaal minder ruimte in dan een ‘W’. Een lengte van 55-60 tekens is over het algemeen goed. 


Meta omschrijving

De meta omschrijving (meta description) staat hierboven in het groene vak aangegeven. Hier heb je ongeveer 120 tot 155 tekens om je pagina beter te omschrijven.

Komt de omschrijving overeen met de inhoud van je pagina, dan nemen de zoekmachines hem in 90% van de gevallen over. Soms kiest een zoekmachine zelf een omschrijving; vaak de eerste zinnen van de pagina. Of je meta omschrijving wordt overgenomen, is afhankelijk van de relevantie voor het zoekwoord. Een relevante meta omschrijving is dus zeer belangrijk. Ga hierbij overigens altijd uit van je potentiële bezoeker. 

Gebruik ook in je meta omschrijving weer je zoekwoorden. Als iemand op exact hetzelfde woord zoekt, laat Google hem vetgedrukt zien en valt het dus meer op. Potentiële bezoekers zullen in dat geval eerder klikken.


Controleren?

Wil je weten hoe jouw meta omschrijvingen eruit zien op Google?

Ga naar Google.nl en zoek met de zoekopdracht: site:jouwsite.nl (in mijn geval dus ‘site: carmos.nl’).

Je ziet dan de zoekresultaten van jouw website. De volgorde is willekeurig. Mooi beginpunt voor je opruiming!

N.B.: ook bovenstaande zijn oude Meta omschrijvingen; met de jaarlijkse opruiming heb ik inmiddels een aantal aanpassingen doorgevoerd. 😉